My better Self.

 
Novembermörkret breder ut sig och letar sig in i de minsta av utrymmen och vrår. Än har inte juldekorationerna smugit sig fram – det värmande och mysiga ljuset som förnimmer om glada tider och utmanar det totala svärtan. Jag lyssnar på Tennis och försöker mig på att skriva ett brev till dem och berätta om livet i nordliga bredgraderna i hopp om väcka någon sorts sympati hos dem: en sympati som driver dem till att välsigna oss med ett besök och spelning. Dessvärre får jag inte någon klarhet i vart exakt jag ska sända detta brev så försöket stannar vid ett par nedklottrade ord på ett papper.
 
 
Det är en förvirrande tid det här 2000-talet. En känsla av att allt-är-möjligt-bara-man-vill-och-anstränger sig har överrumplat mig och fyllt mig med optimism inför framtiden. Samtidigt närs pessimismen inom mig när jag nås av tonvis med Facebook-uppdateringar om ”nyheten” med Erik Almqvist – är det här verkligen en nyhet? Och tyvärr tror jag att detta kommer falla i glömska fortare än kvickt med resultat att ett rasistiskt parti tar sig in i ”vår” regering till nästa val. Jag vill inte vara del av ett egoistiskt ”vi” som stänger ute flyktingar och räds olikhet och utveckling. Samtidigt får jag rysningar av de bilder som når mig från de som kämpar för motsatsen, solidaritet, i andra Europesika länder. Varför finns inte den kampen inte i Sverige? Varför begränsar vi oss till sura och arga Facebook-uppdateringar som inte leder någon vart? Varför inte kanalisera denna ilska till någonting Konkret? Är det för jobbigt och ansträngande? Har vi inte lust att engagera oss mer för en positiv förändring – är vi då i grunden inte ganska nöjda? Nöjda så till den grad att vi faktiskt är med och bidrar till det som hänt och händer i Sverige och på andra håll i världen; att vi i vår apati orsakad av ”nöjdheten” samtidigt konservera de orättvisor som råder? Det tror jag och därför försöker jag göra Något. Jag har försökt göra detta Något under en ganska lång tid och dessvärre släpper aldrig de där tvetydiga känslorna för man kommer alltid råka på mot- och medgångar. På bilderna tagna under mitt 18:e levands år tycks samma omtumlade känslor ha drabbat mig. Men trots dessa dubbla budskap och motsägande känslor av dysterhet och hoppfullhet inför framtiden låter jag Hoppet segra. I Hoppet ryms allt det jag önskar av världen och människorna i den – och det är värt att kämpa för!
 

Stöd en syster!

För er som missat det är jag en av arrangörerna till stödfesten Stöd en syster! som kommer äga rum nu på lördag på Parken. Idén till festen kom till oss i UN Women Gbg redan förra året – men på grund av diverse olika saker var det först i år vi kom till skott med våra planer för att uppmärksamma allmänheten om en otroligt viktigt dag;

 

25 November – Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor.

 

Det har varit väldigt mycket jobb men samtidigt så fantastiskt kul och lärorikt! Och jag vet att det kommer vara värt allt slit. Nu håller vi bara tummarna för att Du och många fler med dig kommer och gör lördagen den 17 november till något oslagbart tillsammans med oss! PEPPEN!

 

 ps. jag hoppas du har uppmärksammat min kreation på de göteborgska gatorna  vid det här laget! ds.

Over The Ocean

Eftersom stödfesten har lagt beslag på i princip all min vakna tid den senaste veckan har mer eller mindre hela mitt liv legat på is vilket resulterat i ingen klättring, knaper social samvaro, stökigt hem, dålig studieprestation osv. Därför kändes det skönt att med helgens antågande även få beskedet att det mest inför kvällen den 17:e fallit på plats. Med tid att viga åt annat än arrangemang beslutade jag mig för att ordna upp min havererande tillvaro och ägna återstående tid åt mig själv och det själsliga som kommer med det. Dock verkar veckans höga tempot hållt i sig även i övergången till helgen med resultatet att jag utförde alla mina åtaganden otroligt effektivt och hann därför klämma in både det ena och det andra; städa, IKEA, Emmaus, museum, Arkiv X, röja förråd och fika-mys. Det var spännande att äntligen få bekanta sig och upplevla den Malmska valen. Bra helg med andra ord!

Passing afternoon.

För några helger sen bakade vi bullar. Inte vilka bullar som helst heller, åh nej, här bakades Halloween-bullar med pumpa- och fladdermusströssel och läskiga bullformar! Det är härligt att äntligen ha ett stort kök.

Burning sister.

Har föreläsningsfri dag som resulterar i en ledig dag eftersom min kurslitteratur ännu inte anlänt. Äter en lugn frukost och underhåller mig med det nya numret av Kommunal Arbetaren. blir uppjagad när jag läser om ”rätten” till heltid inom de kommunala anställningarna och om ”Chocksiffrorna om deltidsarbete”; en fråga som i princip bara rör kvinnor då 8 av 10 kommunalt anställda är just kvinnor. En moderat kommunstyrelseordförande tjatar på om att ”De som är nöjda med 75% behöver vi inte lägga så mycket kraft vid” vilket jag anser vara en förenkling. Granskar man systemet med årsarbetstid och flyt framstår den där nöjdheten i en annan dager. Årsarbetstid med flyt är förenklat följande; Flytet är ett sätt att erbjuda högre anställningsgrad utan att egentligen skapa mer arbetstillfällen på din arbetsplats. Ansvaret att få ihop de extra procenten ligger istället på dig själv. ”Flytet” kan du få ihop genom att arbeta på andra arbetsplatser inom samma verksamhetsområde eller hoppa in för någon som är sjuk på din arbetsplats. Med andra ord, anser jag, är de flytande procenten en återgång till osäkra anställningar där du själv måste jaga timmar.
     Så, för att återgå till nöjdheten med 75%-anställningen; när alternativet är en osäkerhet och en rädsla för att vi årets slut ”bli skyldig tid” du inte lyckats få ihop tycker jag att valutrymmet krymper. Dessutom har alla inte möjligheten att arbete under dessa omständigheter som mer eller mindre kräver tillgänglighet i större utsträckning – med fyra barn är det svårt att bli inringd med kort varsel… Så, hur framstår nu det där valet nu? Jag förstår att en deltidare tackar nej när det här är alternativet. Det ironiska är dock att kommuner och landsting kan klappa sig på axeln och säga; Vi erbjöd dem högre anställningsgrad men de Själva tackade nej. Och sen kan de säga att de tagit itu med problemet. Lösningen kanske ser bra ut på pappret, men verkligenheten ser annorlunda ut. Dessutom är de lömska nog att utesluta den största gruppen deltidsanställda ur sin statiskt; enligt SKL var 172 000 personer deltidsanställda år 2011. SCBs siffra visar istället på att 288 000 personer var deltidsanställda förra året eftersom de faktiskt tog med, den troligtvis största gruppen deltidare, timanställda. Den här situationen där kvinnor begränsas till deltidsarbete resulterar i att förstärka kvinnans utsatthet – inte nog med att hon redan tjänar sämre än männen i samma samhälle, hon utesluts även att arbete i samma i utsträckning vilket begränsar henne än mer. Och så heter det att vi är världens jämställdaste land. Min uppmaning; se över den där jämställdheten lite nogrannare så ser du att den brister.

Efter den deprimerande läsningen känner jag att jag måste göra något produktivt av resterande del av min föreläsningsfria dag. Jag beslutar mig för att ge brödbaket ett ordentligt försök; något som inte visar sig fullt så enkelt eller smärtfritt som jag förväntat mig. Dock blir resultatet bättre än förväntat och det färdiga brödet var värt mödan.

 


 

What a night can do.

I helgen var det fest. Halloween-FEST!



Kvällen avslutades med liveframträdande. Som ni ser kom The Knife förbi.
 
 
 
RSS 2.0