Toalett etikett

Det här med skyltar på toaletter. Och då menar jag inte WC/Damer/Herrar-skyltar utan skyltar, (kanske man ska kalla dem lappar?) som uppmanar till ett visst agerande under toavistelsen. För att göra det extra tydligt vilka skyltar/lappar jag menar kommer här ett exempel:

 

Släng inte bindor/tamponger i toalettstolen

 

Jag tycker det känns aningen banalt att det finns ett behov av att sätta upp sådana här lappar på toaletter. Fast ännu mer intressant är att det finns ett behov av en på den toaletten jag befann mig när jag började reflektera över ämnet – en toa på ett universitet! Är folk som studerar på universitet inte tillräckligt smarta för att förstå att ekvationen tampong+toalettstol=poteniellt stopp? Eller är det så att våra blivande läkare/ekonomer/samhällsvetare har för mycket i huvudet så att de där bindorna slinker ner i stolen av bara farten? Och är det i sånt fall så att dessa kloka, tankspridda akademiker är bovarna i toadramat och orsaken till att dessa skyltar dyker upp på andra ställen i vårt samhälle? Fast jag vill nog tro att det är fler än akademikerna som springer runt och bryter mot toa-etiketten i vårt avlånga land.

Sen har vi ju de här toalett rimmen, som verkar vara mer riktade till män. Dessa brukar i huvudsak uppmana till att antingen sitta ner och kissa eller, om man prompt måste stå, att torka upp efter sig. Vid närmare eftertanke finns det ju faktiskt toa-skyltar som berör oss alla, man som kvinna. Som ”När det sista pappret tryter, är du snäll å rullen byter?” eller ”Använd toaborsten”.

 

Varför kan inte alla bara applicera den gyllene regeln ”behandla andra så som du själv vill bli behandlad” på sina toalettbesök så vi kan få en trevligare toalettkultur? För det vet vi ju alla, de här lapparna har ju kommit upp på våra moderna vattenklosetter av en anledning...


RSS 2.0