Lediga dagar och stöld säkrad ost.

Efter de intensiva sigthseeing dagarna och kursstarten har vi nu varit lediga i 2 dagar och i princip inte gjort någonting. Carl har passat på att klippa sig för 15kr, vi har strosat, införskaffat förnödenheter på in för Tet när i princip hela staden stänger ner och skaffat visumfoton för vår stundande Laos-vistelse. Det har varit väldigt skönt att få varva ner och slippa alla nya intryck, för även om det är spännande och intressant att utforska Hanoi är det samtidigt väldigt mentalt utmattande. Att dessutom tvingas vara vaksam på sina ägodelar så fort en sätter foten utan för hostelet är även det krävande. En av oss SGS-studenter har redan blivit av med sin iPhone, som stals genom att de skar hål på hennes väska. Vidare är det tröttsamt att känna sig totalt förvirrad jämt och ständigt - gatorna ser ju exakt likadana ut! Dock börjar jag få lite mer koll på stan nu och kan orientera mig något så när utan att gå med näsan ner tryckt i kartan. 
   Samtidigt har verkligheten hunnit komma ikapp mig. Det har varit skönt att få komma bort lite, byta miljö och samtidigt lämna alla vardagsbestyr och problem bakom mig en. Fritiden innebär å andra sidan mer tid att tänka och måsten från andra håll än skolan. Har spenderat kvällen åt att söka sommarjobb, men det känns så fruktansvärt oinspirerade att söka jobb som jag känner mig över kvalificerad för. Det är motigt att söka samma jobb som jag hade innan jag påbörjade mina universitetsstudier när jag till sommaren kommer ha min examen i Globala Studier. Samtidigt har jag inget annat val.
  10 dagar har nu gått sedan jag lämnade Sverige. De första dagarna bara flög förbi med alla aktiviteter och jag har liksom inte riktigt hunnit sakna något med detta hektiska schema. Nu har dock hemlängtan börjat slå rot och jag tänker på allt jag lämnat bakom mig; Jakob, familj, vänner, lägenhet, hobbies. Allt det där som utgör mitt liv. Somliga saker börjar dessutom gå mig på nerverna här, som det konstanta oväsendet. Vi bor högt upp och har ett fönster som inte vetter mot en hektisk gata, men trots det letar oväsendet sig in. Det är allt från tuppar som galer, katter som jamar som om de torteras, någon som ringer i en klocka frenetiskt till allmänt storstadsbrus. En tröst är i alla fall att jag kunnat prata med Jakob en stund varje dag, vilket har varit väldigt skönt.
  Trots allt är jag oerhört glad över att vara här. Vi hade en föreläsning med en man från UNDP som berättade för oss hur otroligt privilegierade vi är som får tillstånd att bo och verka ute i byarna. Han själv, och flera med honom, får inte det trots att de bedriver akademiska studier och således har vettiga skäl att vara där. Att dessutom få möjligheten att skaffa sig perspektiv till sitt eget liv och livssituation är vidare något jag uppskattar. Och jag tror jag kommer göra det ännu mer när jag kommit hem. Varje gång jag varit borta från Sverige en längre tid och sedan återvänt känns livet hemma så mycket lättare då allt smått och stort kan sättas i relation till en bredare verklighet. Jag har även lärt mig att uppskatta saker jag tidigare tagit för givet; ren luft att dra ner i lungorna, att kunna se himlen, grönskan, varmvattnet, drickbart (och gott) vatten direkt från kranen, tryggheten.
   Hur som, nu ska jag fokusera på det bra med att vara här - som att jag får chansen att fira nyår en gång till i morgon under Tet! Med tanke på att jag var sjuk på vår nyårsafton och sov bort större delen av trevligheterna tänker jag att jag borde ta den chansen.

 

Konfusianism och smittsamma djur.

Igår var ytterligare en dag av sightseeing. För andra gången i mitt liv begav jag mig bort till Temple of Litterature och jag måste säga att jag uppskattade templet mer vid detta andra besök. En förklaring till denna ökade uppskattning kan vara de vietnamesiska studenternas närvaro - majoriteten av skyltarna med infotexter är på vietnamesiska så med deras översättningar kunde jag ta till mig mer. Templet utgör Vietnams första universitet, och syftet var att utbilda landets stora tänkare [läs: elit, kungliga samt byråkrater] för att de skulle kunna bistå kungen med kunskap att styra landet på ett lämpligt sätt. Kvinnor var länge förbjudna att besöka templet. Templet är vidare tillägnat Konfucius och liknar templet i Qufu, Confucius födelseplats. Generellt sätt delar templet många estetiska drag med den kinesiska formgivningen och stilen, och jag greps av en oerhörd längtan av att bege mig tillbaka till det vackra och spännande landet Kina. Johan (vår asienexpert som kan kinesiska) var imponerad av det vietnamesiska stenarbetet, som ni ser på bilden nedan. Tyvärr var detta väldigt svårt att fotografera, men tagplattorna liknar små sköldpaddsskal!



För er som inte är så beresta i Konfucianismen följer här en snabb uppdatering:
Konfucius var en filosof levandes under åren 551–479 f. Kr. som ligger bakom Konfucianismen, vilken både kan beskrivas som filosofisk åskådning, statsideologi och religion. Tanketraditionen är utbredd i Asien, och har sitt ursprung i Kina där även Konfucius kommer ifrån. Konfucius principer har sitt ursprung i kinesisk tradition och tro, men är tillskillnad från Taoismen och Buddismen hierarkisk. Konfusianismen förespråkar stark familjelojalitet, förfädersdyrkan, respekt för äldre av deras barn och (i traditionella tolkningar) av fruar till sina män. Han rekommenderade även familjen som grund för det ideala samhällsstyret. Denna tanketradition lever fortfarande vidare i många asiatiska länder idag, däribland Vietnam. En tydlig hierarkisk ordning kan urskiljas i landet där Kommunistpartiet står överst i hierarkin i samhället som stort, och fadern står överst i familjen som samhällets minsta beståndsdel. Att ifrågasätta dessa auktoritärer finns således inte på kartan. 

 

Balans är vidare ett genomgående tema för hela Asien. Ofta talas det om balans mellan himmel och jord, vilken ibland symboliseras av en trana ståendes på en sköldpadda. Vidare är vidskepligheten utbredd och många praktiker och ritualer har sitt urpsung i myter och sägner. Som denna gigantiska trumma som vi fick förklarat för oss skulle kunna väcka liv till döda ting och på så sätt kunde himmel och jord mötas.

 
Vi hade turen att besöka templet i anknytning till Tet och därmed fick vi se vietnamesiska ungdomar klädda i folkdräker besöka templet. Tydligen är det traditon att bege sig till templet i dessa utsökta kläder som en del i firandet av det nya året. 


Efter templet blev det Pho-lunch, igen. Till vår förvåning fick vi dock inte in någon nudelsoppa denna gång utan vi fick istället in tre andra rätter; vårrullar, "kuddar" och något friterat. Jag börjar nu misstänka att Pho inte är nudelsoppan utan själva nudeltypen som brukas i den, för den var en beståndsdel i alla rätter vi fick ut. Dessutom tror jag detta stället var sponsrat av Pepsi...

 
Efter lunchen blev det återigen promenad längst med vatten. Det var dock inte så idyliskt som det ser ut på bilderna; vattnet stank. Vi råkade på denna bjässe till hund som var lite skräckingivande då den stod och rykte och jag misstänkte ett tag att den hade rabies, och höll mig därför på behörigt avstånd. Mindre trevligt var dessutom att vägen kantades av fria höns och fjäderfän, vilka vi skyr som pesten på grund av fågelinfluensans återintågande. Förresten kan jag tillägga att jag häromdagen även fick bevittna en tuppfäktning, mitt på ljusa dagen ute i det offentliga. Dock satt jag i en taxi och slapp bevittna denna hemska akt. Vi stötte även på dessa livsnjutare som vittnar om det lugn vietnameserna tycks besitta, vilket blir en sådan oerhörd konstrast till kaoset som annars omgärdar dem.

 
Sen kom vi fram till ett till tempel och en pagoda. Dock var fotografering förbjuden där och mitt kamerabatteri råkade ta slut samtidigt, så resten av dagen har inte dokumenteras. Men det var lika bra det för resten av dagen spenderade vi i avslappningens-tecken. Efter sigtseeingen gick jag, Frida och Maria och unnade oss ett spa besök bestående av 1h helkroppsmassage, 20 min hot stone massage på axlar, rygg och nacke toppat med en timmes ansiktsbehandling. Det var nog precis vad vi behövde, för informationen på kursen är just nu inte den bästa och det har skapat viss frustration och irritation i hela gruppen. Vi vet exemepelvis inte hur länge vi ska stanna i Hanoi efter vi kommit hem från bergen, så  vi har fortfarande inte kunnat boka något boende och snart beger sig alla iväg för Tet-semester. Vidare har vi fått instruktioner om att köpa presenter till byborna, men vi vet inte till vilka dvs hur många/mycket presenter vi ska köpa. Det löser väl sig så småningom, hoppas jag. Jag tar en dag i taget.

 
 

Vedträn och karaoke.

Dagen efter Pho-middagen begav vi oss tillsammans med några av FIS-studenterna på sightseeing. Första stoppet blev etnologiska museet, vilket var helt i min smak. Här fick vi en chans att fördjupa oss i de vietnamesiska minoritetsfolkens liv och kunde bland annat besöka några av deras traditionella hus, vilka var spektakulärt höga och långa! Vi fick även chansen att pröva denna portabla bro som bärs med under vandringar för att korsa vattendrag. Jag kan meddela att ingen av oss studenter klarade av att balansera hela vägen fram på dessa bambustockar. 

 

På museets utomhusutställning hände dock något mycket märkligt - en sådan där sak som jag verkligen inte hade kunnat föreställa mig skulle hända på denna resa. Några vietnameser tyckte tydligen att museet var en lämplig plats att spela en vietnamesisk motsvarighet till kubb på. Maria står en bit ifrån, men liksom på sidan av dem som spelar och när det är en av dems tur att kasta, vilket logiskt sätt borde skett rakt fram, så kastar han istället pinnen/vedträt rätt åt sidan i huvudet på Maria. Detta vedträ träffade Maria rätt på kindbenet, så det var lite tur i oturen att vedträt inte träffade henne i ögat elle tinningen. Det konstigaste är dock deras reaktion; de börjar skratta hysteriskt och peka istället för att hjälpa Maria.  Maria fcik dock hjälp av några FIS-studenter som bevittnat händelsen, och som sedan skäller ut vietnameserna. Dessa ber dock aldrig om ursäkt. Maria blev hur som helst ompysslad och fick både is och någonsorts ört-alkohol att badda sin bula med.
 
 
Utanför museet hittade vi dessa slappa typer. För första gången råkade vi på taxichaufförer som vägrade köra oss och uppmanade oss istället att gå. Givetvis var jag tvungen att porträttera deras avslappnade stil, vilket de så klart lägger märke och ber att få ta en bild med mig i gengäld. Så jag fick ju bjuda på mig själv och posera med dessa två män.


Vi påbörjar därefter vår promenad bort mot restaurangen där det vankas lunch, men vietnameserna tröttnar snabbt på att gå så vi får istället åka i omgångar till restaurangen på deras mopeder. Det var spännande att få ta del av detta perspektiv av Hanoi! Tror dock att jag och Madde som åkte tillsammans var minst rädda av oss SGS-studenter; många såg ganska skräckslagna ut när vi tuffade iväg!
 

På restaurangen åt vi något som jag skulle beskriva i termer av english-breakfast med ett glas majsmjölk. Att döma av utstyrseln och åldern på övriga restauranggäster fick jag känslan av att detta var ett hippt-ställe att hänga på. Själv kunde jag inte riktigt se vad som var så hippt; potatis och ägg badandes i sås var ingen kulinarisk hit. Hur som passade jag på att även porträttera coolingarna vi varit bordsgrannar med på restaurangen, som till vår trevnad låg på en förvånansvärt tyst och trevlig innergård. 


Efter lunchen var det dags för karaoke. Om taxichaufförena inte varit särskilt tillmötesgående innan, så blev de det nu i vart fall; vi åkte 9 personer + chaufför i en taxi. Det var trångt. Det kändes ganska märkligt att gå på kareoke klockan 13.00 en söndag, men samtidigt så tänkte jag; varför inte? Jag misstänkte dock att detta hade något att göra med kareokens annorlunda innebörd i Asien - prostitution. Under mitt tidigare besök i Asien fick jag detta berättat för mig, både av andra resande som bosatta, men jag har även läst om kareokens koppling till prostitution. Här äger kareoken rum bakom stängda dörrar - en får liksom ett litet privat rum för sitt sällskap med tillhörande uppassare och eventuellt då också tjejer. Jag tror därför att vi gick dit så tidigt för att undgå detta. Dock fick vi alla en konstig känsla av stället; vi fick inte gå hur vi ville utan fick eskort från vårt rum till toaletten där det dessutom låg unga tjejer och sov på rosa fluffiga soffor… OBS! Lägg märke till affischen "YOLO ZONE!" och Carls fokuserande!


På plats visade det sig att de hade någon sorts erbjudande på Heineken, så vi fick 40 öl till priset av 20. Resultatet av detta blev att alla blev lite dragna så där mitt på dagen och vi lämnade nog alla karaoke-stället bakom oss med en surrealistisk känsla. Trodde nog aldrig att jag skulle spendera en söndag eftermiddag med att sjunga karaoke till ABBA (som är väldigt populära här!) och stämma upp i gemensam spontandans…

Pho och kvällsmarknad.

Dagarna sedan jag senast skrev har varit intensiva! Det började med en hotell-flytt på grund av att vi inte längre fick plats på på det första hotellet. Föga förvånande var det aningen bökigt och svettigt att bege sig 17 personer med packning genom den röriga Hanoi-trafiken. Att vi dessutom var tvungna att bråka om priset när vi kom fram gjorde inte saken bättre - vi hade blivit lovade ett pris men väl på plats gällde ett dyrare. Men skam den som ger sig - efter mycket om och men fick vi rummen till priset vi varit lovade!

På kvällen blev det middag tillsammans med några av FIS-studenterna där den klassiska vietnamesiska rätten Pho (uttalas ”fö”), som är en nudelsoppa med biff, skulle avnjutas. Jag hade verkligen sätt framemot att pröva denna ”nationalrätt”, eftersom jag vid mitt senaste besök inte lyckades få tag i rätten utan kött. Dock var den vegetariska variationen aningen torftig - utan köttet var den ganska smaklös. Men men, nu har jag i alla fall äntligen kunnat stillat min nyfikenhet!

Toaletten på denna restaurang är dock värd att nämnas eftersom den var ganska snuskig och kändes mer som ett badrum en hittar hemma hos någon - den såg ut såhär:

 Efter middagen tog vi en promenad bort till nightmarket, vilket är en marknad som dyker upp varje fredag-söndag kväll där du kan köpa lite allt möjligt. Dock gav många av oss upp detta projekt snabbt, för det blev för jobbigt att befinna sig 20pers på en fullsmockad marknad med hög rånrisk och samtidigt försöka hålla reda på varandra. Men promenaden var trevlig! På vägen hem stötte vi på dessa små ligister som skapade både gräl och trafikstockning. 


Väl hemma styrde vi upp lite hotellrums-fest á la backpacker; risvin i kåsa. De flesta gav sig efter denna tillställning iväg för att undersöka klubben ”Smack the pony!!! Underground supermarket rave”. Jag själv fick stanna hemma på grund av huvudvärk som vägrade ge med sig, men de andra verkade nöjda med sin utekväll i Hanoi, trots att de inte sätt röken av vare sig rave eller något supermarket. 

 

Återigen följer här lite random bilder på saker jag fotograferat, som Maria när hon pluggar på vårt hotellrum och pengarna en kan köpa för att elda upp:

 
 
 
 

Allmänna observationer.

Här kommer en liten allmän uppdatering om allt möjligt.

Pengarna här är Jobbiga. 100 sek motsvarar ungefär 270,000 vietnamesiska dong. Om en inte blir förvirrad av alla dessa nollor så blir en i alla fall det över hur svårt det är att konvertera den ena valutan till den andra! En middag med dryck går ungefär på 100,000 dong, det vill säga ungefär 30 sek. Så det är ju i alla fall billigt. Men när 17 personer ska äta middag ihop och sen försöka betala blir det kaos. Då ser det ungefär ut såhär när någon får äran att samla ihop miljonerna vi ätit upp: 

Tet, det vietnamesiska nyåret som istället baseras på månrörelsen, närmar sig med storm steg! Överallt kör folk förbi med apelsin- eller körsbärsträd fast-surrade på mopederna, som är den del av förberedelserna inför nyårsfirandet. Varför de köper hem dessa träd vet jag inte, inte heller varför det är just dessa sorters träd. Gatorna myllrar av dekorationer som en kan köpa för att förgylla sitt hem kvällen till ära. Jag hade så gärna velat fira nyåret hemma hos en vietnames, men dessvärre har jag inte fått någon inbjudan till det än så jag misstänker att jag får avnjuta firandet på samma vis som alla andra turister: på gatan.
   Dessutom har jag stött på en massa människor som sitter på trottoarkanten och eldar pengar. När jag såg detta första gången blev jag mycket förbryllad: dels för att de eldar ganska stora mängder pengar - men andra ord startar de små bränder i detta fullpackade kaos, men även på grund av det är just pengar de eldar med. Johan kunde dock meddela att detta är ytterligare ett sätt att firar in det nya året genom och att pengarna de eldar inte är riktiga. Dessvärre har jag inte lyckats fånga denna ritual på bild. 

Maten här är spännande, som jag delat med mig av tidigare, men inte fullt så spännande för en vegetarian. Min kost består därför av alternativen fried rice med grönsaker eller fried noddles med grönsaker. Det är lite synd. Dessvärre är det få menyer som har engelska texter och mestadels så äter vi streetfood, vilket både är billigare och mer genuint, men ingen pratar engelska. Så vi har en lapp där det står ”jag är vegetarian och äter inte kött, fisk eller kyckling” och då får en liksom ta vad en får. Dessa ”street food”-restauranger består ofta av ”hål i väggen” och plaststolar och bord av miniatyrformat på trottoaren. Det är ganska oglamorösa, men ur ett mag-perspektiv är de bra för de är populära hos vietnameserna så maten är i ständig rullning vilket gör att den inte hinner ligga och bli dålig innan den äts (läs: jag har inte blivit magsjuk med andra ord. YEY!). Dessutom är maten faktiskt god. Det är dock väldigt annorlunda att klockan 20.00 på kvällen sätta sig och äta mitt på gatan och bredvid en sitter en hel familj med barn från 1 år och uppåt.


Idag har dock varit en mindre bra dag ur kulinarisk bemärkelse. Bilden ni ser ovan är tagen från ett ställe där vi nu blivit stammisar. Vi har blivit så pass bevandrade på stället att vi nu börjat skåla med de andra stammisarna, vilket kändes bra tills vi idag fick vår mat och nota. Från att preseterat toppen i matväg, och därmed blivit vårt favvo-ställe, fick vi idag hårda nudlar och när notan kom hade priset helt plötsligt gått upp. Så nu får vi se oss om efter ett nytt favvo-hak. Det värsta missödet skedde dock på ett annat ställe. För att lyxa till det lite gick vi idag till en dyrare restaurang med engelska menyer och anseende. Då jag som sagt ätit nudlar och ris med grönsaker sen jag kom hit tänkte jag passa på och beställa något annat nu när jag ändå kunde läsa menyn och påverka min beställning. Så jag och Frida beställde in varsin soppa; jag en grönsakssoppa och hon en sjögrässoppa. Det skulle vi INTE gjort. Vi fick in någonssort slajm som nu lagt sig på första plats på min "äckligaste-rätter-lista". Ni som känner mig väl vet att jag kan äta nästintill vad som helst, jag är liksom inte den som är den. Frida är likadan. Men ingen av oss kunde förmå oss till att äta upp denna portion geggamojja. Det var fruktansvärt äckligt och en sådan besvikelse - hur kan de kan de kalla denna smörja för soppa?!?!?!
 

När vi inte äter eller går i skolan gör vi vårt bästa med att fördriva tiden. Det är dock inte så svårt. Ölen är billig och stan lever liksom upp på kvällen. Så det är intressant att bara promenera runt och se vad som händer. Sen blir det lite spontan-shopping emellanåt också. Detta har resulterat i ett par promenad skor till Frida, ett mobilfodral till Maria och denna UNDERBART MAGNIFIKA nagelklippare! Har ni skådat någon finare?


Helgen ska vi spendera på sigthseeing tillsammans med några av de vietnamesiska studenterna. Det ska bli kul att göra detta tillsammans så att de kan informeras oss under tiden vi sightseeingar. Tills en uppdatering följer om detta kommer här några andra random bilder.
 
 

Den vietnamesiska universitets världen.

Nu har allvaret börjat, och därav tystnaden. Vi har haft väldigt mycket att göra den här veckan eftersom föreläsningarna nu dragit igång. Jag har inte riktigt orkat släpa med mig kameran till skolan, så detta får istället bli en uppdatering utan fotografisk dokumenation. För att komma till skolan får vi åka taxi. En kan ta bussen, men då vi fortfarande är väldigt förvirrade i detta land och taxin är så pass billig här har vi tagit det enklare av dessa två alternativ.

Mina förväntningar på den Vietnamesiska universitets undervisningen har både infriats och inte. Jag hade förväntat mig en väldigt auktoritär och strikt skola, men så är inte fallet. FIS-studenternas fnissande har hängt med in i klassrummet och de ägnar stora delar av skoldagen åt sina mobiler. Således ter de sig inte riktigt lika fokuserade eller intresserade som oss. Dessutom blev jag överraskad över deras bristande respekt gentemot föreläsarna. De tjötar på ganska bra samtidigt som föreläsarna står och pratar, och min stora förvåning ligger i att varken föreläsaren säger i från eller Mr Hai och Miss Yen (kurs ansvariga). De sistnämnda kan emellanåt slänga en irriterad blick åt deras håll när de väsnas för mycket, men inget mer. Känner inte riktigt heller att jag eller de andra SGS (School of Global Studies)-studenterna kan säga så mycket då. Dock får jag emellanåt  lust att be dem hålla tyst, för det är svårt att förstå vissa föreläsare som det är och det blir inte lättare med deras konstanta bakgrunds sorl.
  De område där mina förväntningar har införlivats är föreläsarnas perspektiv och syn på saker och ting. Häromdagen hade vi en föreläsning som fick mig att känna ett behov av att nypa mig själv i armen för försäkra mig om att jag inte åkt bakåt i tiden och hamnat på en föreläsning i rasbiologi. Föreläsaren, som bedrivit forskning bland minoritetsfolkgrupper i Vietnam, presenterade dessa människor som ”backwards”, förlöjligade sig över hur illa de luktade och presenterade hela folkgrupper som ”glada” och ”harmoniska”. Förvånande nog kunde han inte heller svara på frågor om kultur bland minoritetsfolken, och då undrar jag vad han egentligen har studerat? Vidare är det många andra föreläsare som pratar om majoritetsfolkgruppen Kinh som ”normala” i relation till minoriteterna. Dock skapar engelskan en viss barriär emellan oss och det uppstår ofta missförstånd, så jag vet inte om detta kan förklaras med en dåliga översättningar eller dålig människosyn. Jag hoppas på det förstnämnda. Vidare så genomsyrar deras långvariga ”socialistiska” styre deras sätt att se på saker och ting. Allt ses dock inte igenom den ”socialistiska en-partis-styres-linsen” och jag har flera gånger blivit positivt överraskad över deras problematiserande av vissa ämnen som jag faktiskt trodde var såpass tabubelagda att de inte skulle tas upp på föreläsningar. Vidare har jag även känt att deras perspektiv gett mig nya infallsvinklar. Exempelvis hade vi en föreläsning om alkoholkonsumtion bland minoritetsfolken (vilken är hög) där de satte de negativa aspekterna i relation till de positiva, i sann antropologis anda. Eftersom alkoholen är en stadig inkomstkälla för dessa människor, som överlag är fattigare än genomsnittet, kan alkoholen inte enbart ses i negativa termer. Dessutom har alkoholen i en kulturbärande dimension där konsumtionen av alkohol kan ses som en socialiserande process som öppnar upp för inträde i sociala nätverk, vilka är viktiga då dessa fungerar som sociala skyddsnät.

Överlag är jag nöjd, även om jag hade önskat att vissa föreläsare var lite bättre på engelska. Det blir ganska tröttsamt att sitta 2 timmar och lyssna på någon som säger något som jag uppfattar som ”wart” och senare komma underfund med att denne inte alls syftar på vårtor utan ibland säger ”world” och ibland ”war”. Vidare hade jag uppskattat att slippa sitta och frysa (!) hela dagarna i skolan. Av någon oförklarlig anledning är det ständigt iskallt i skolan… Dessutom är stolarna super obekväma och tekniken funkar sådär, vilket är synd för powerpoint-presentationerna gör att en hänger med bättre när det blir svårt att höra vad de säger. Hur som helst är jag så här glad för att få se och lära mig nya saker:

 

  

Första mötet med FIS-studenterna

Igår hade vi vår första träff (förutom ett Skype-möte för ca 2 månader sen) med de Vietnamesiska studenterna. Hädan efter kommer jag benämna dessa FIS (förkortning för Faculty of International Studies) för det är tokmycket enklare och skriva än de Vietnamesiska studenterna. Det började med att vi alla samlades utanför vandrarhemmet för att i taxi bege oss till mötesplatsen där FISarna väntade på oss. Givetvis gick detta inte smärtfritt - att sätta fyra vilsna personer i en taxi med någon som inte kan ett ord engelska är inte en klockren ide. Så vi hann snurra runt lite innan vi kom fram. 

Hur som, väl på plats kommer nästa problem. Ett missförstånd har skett - då FISarna frågat oss om vi har matallergier har vi liksom antagit att vi skulle ägna detta första möte åt att äta tillsammans. Så får att inte förstöra våra aptiter hade jag med flera inte ätit sedan kl 15 och mötet skulle ske kl 19.30. Så ni kan ju föreställa er vår besvikelse när vi anländer till ett café UTAN MAT. Eller ja, det fanns ”sandwiches” (givetvis ingen vegetarisk). Efter mycket om och men lyckas vi tog få dem att göra en macka utan skinka till oss, men rätt som det är tar mackorna slut så det är inte alla av oss som får i oss mat ändå. Om man bortser från detta missöde var det dock trevligt. FISarna bjöd på sång - skulle ju aldrig hänt i Sverige att någon ställer sig upp och sjunger en sång för att hälsa alla välkomna. Sen blir det namnlek, vilken var svår för att uttala deras namn är inte lätt. Kvällen rundades sedan av med charader. Allt som allt var det en trevlig kväll.

 
 

För att kompensera Madde, Malin och Johan som inte fick sig någon mat då brödet tagit slut på caféet gav vi oss ut på jakt efter mat efter träffen. Även det var lättare sagt än gjort när en inte behärskar språket. Till slut orkade vi inte mer utan slog oss ner på ett ställe som åtminstone hade menyer med bilder. Frågan är bara vad de egentlig fick för något i sin nudelsoppa. Nedan kan ni beskåda Maddes min när hon försöker identifiera de mystiska ”pinnarna” i soppan (vi misstänker att det var ål-soppa). 

 

Upptäcktsfärd.

Passar på att uppdatera er medans jag har tid. Idag har vi mest strosat runt och varit på jakt efter lite varmare kläder; shorts-väder-förväntningarna var lite överskattade. Dock visade det sig lättare sagt än gjort att hitta klädaffärer som matchar vår smak - modet här är så att säga inte detsamma som hemma. Efter 3,5 timmars promenerade gav vi upp och beslutade oss för att be våra vietnamesiska klasskamrater om hjälp.

Jag har hunnit smälta bytet av kontext lite mer nu. Igår fick jag huvudvärk efter bara ca 5 minuter ute i det kaos som Hanois gator utgör. Trafikregler verkar inte existera, men det kom inte som någon nyhet. Nedan kan ni skymta en korsning där alla kör samtidigt - högerregeln, någon?

 
En gör bäst i att bara stövla rätt ut i gatan, annars blir du stående vid trottoarkanten för resten av dagen. Vidare tycks trottoarer inte ha samma innebörd här som hemma - de används till alla än att gå. Exempelvis används det som parkeringsplatser åt alla de moper som utgör stadens främsta transportmedel. Belägringen av trottoarerna tvingar en att ta sig fram på vägen, tillsammans med virrvarret av mopeder. Alltså kan en liksom inte spatsera fram i lugn och ro, utan måste vara konstant vaksam över var en sätter sin fot. Detta beror å andra sidan inte enbart på trafiken. På bilden ni ser nedan råkade Louise trampa på en död råtta, därav den besvärade minen.


På tal om trafiken kan jag ju för övrigt säga att mopeder inte enbart brukas för att transportera människor. På moder transporteras ALLT - från hela familjer, till träd, till glasrutor som ni kan se på bilden nedan.

 
Det är inte bara trafiken som är rörig - även gatorna är ett enda virrvarr. Till och med med karta är det svårt att hitta. Tack och lov är lokalbefolkningen vänlig och denna icke-engelspråkiga kvinna kom spontant fram och hjälpte oss hitta vägen. 


Promenaden fick det att kurra till i magen, så vi beslutade oss för att bege oss till en av vandrarhemmet rekommenderad restaurang. Det var, visade det sig, en aningen finare restaurang än vad vi studenter räknat med. Dessutom var maten inte alls så god som vi förväntat oss för priset, så överlag blev lunchen en besvikelse. Dock fick vi tillfälle att pröva Tet-cake (Tet = Lunar New Year), vilket inte är en kaka i svensk bemärkelse utan ris och annat gojs, som mungbönor och fläsk, inbakat i bananbröd. Som ni ser på bilden fick vi assistans med att öppna denna delikatess, som för övrigt delades i små tårtbitar med hjälp av bambusnören. När vi väl sett det slemmiga innehållet kände jag mig plötsligt inte lika besviken över att vara vegetarian. Att döma på Louises, Michelles, Denises och Mikels min efter att ha stoppat denna ”kaka” i munnen så var den ingen kulinarisk succé. Men men, en måste ju prova och ta seden dit en kommer!


Nu sitter jag här på rummet tillsammans med Madde som precis anlänt från Bangkok och väntar in övriga klasskompisar som ska komma idag. Det vankas gemensam middag och ett första möte IRL med de vietnamesiska studenterna. Ska bli spännande, men är samtidigt lite nervöst. Får väl bli en uppdatering på det sen! Hej så länge!

 

 

Avresa och ankomst

Lördagen den 18 Januari bar det så av mot mitt äventyr. Innan jag begav mig mot Nils Eriksson-terminalen för att hoppa på flygbussen, var jag dock tvungen att dokumentera vädret jag lämnade bakom mig. Kände på mig att snön och de -1 graderna skulle bidra till känslan av kontrast, när jag väl anlände.

Tog mig an den mödosamma resan mot Vietnam själv denna gång. Var aningen nervös inför att göra en så lång flygtur på egen hand, men det gick förträffligt! Första etappen blev Landvetter - Helsingfors. Helsingfors har jag inte så mycket att säga om, mer än att vädret var ännu vintrigare där med -13C och ännu mer snö. Här gick jag ombord på planet som skulle ta mig den 9h långa resan mot Bangkok. Ombord möts jag dock av en överraskning. Inser snabbt att platsen jag blivit tilldelad är en Första Klass-plats med enormt säte och annat lyxigt. Först är jag helt övertygad om att något blivit fruktansvärt fel, så jag försöker få kontakt med en flygvärdinna för se om allting stod rätt till. Dessvärre är de alla fullt upptagna med att hälsa resenärer välkomna, och jag hamnar liksom bara i vägen för alla ombordstigande. Så jag beslutar mig för att slå mig ner på lyx-platsen och sedan flytta mig när ”rätt” person kommer. Och jag väntar. Och jag väntar. Och så har jag väntat så länge att planet hinner lyfta och då inser jag att jag inte alls satt mig fel - jag har blivit uppgraderad! Så resterande timmar ombord på planet spenderar jag med löjligt mycket benutrymme, ett gosigt täcke och kudde i sidenlakan á Marimekko samt ett säte som en kan fälla ner till ”sömnläge”.
  Jag hann under denna färd dessutom skaffa mig en medresenär bestående av en äldre finsk-vietnamesisk kvinna som inte kunde engelska. Våra språkkunskaper matchade å andra sidan varandra perfekt - hon hjälpte mig ombord på Finnair flygningen där flygvärdinnorna vägrade prata engelska med mig och jag hjälpte henne på plats i Bangkok där vi var tvungna att checka in på nytt. Var ganska skönt med en följeslagare. Dock kom denna oväntade vänskap mig att reflektera över hur negativt inställd jag är mot nya människor. Speciellt på flygplatser förväntar jag mig alltid det värsta av människor som närmar sig mig. Denna försiktighet resulterade i att jag inte kunde med att hjälpa denna kvinna bära sitt handbagage (bestående av ca 3 st gigantiska kassar fulla med tax free-shoppade varor, en ryggsäck och en till mindre rullväska). Jag kände mig så dum när jag gick där bredvid henne med händerna fria och hon hade sådant besvär, men av rädsla för en att en Bangkok-Hilton liknande historia skulle drabba mig så lade jag band på min snällhet. Dock kändes det lugnt att hjälpa henne efter att vi passerat en säkerhetskontroll och jag sett flygplatspersonalen gå igenom samtliga av hennes väskor. När vi sedan skiljdes åt i Hanoi var hon mycket tacksam för min hjälp och tackade så hjärtligt på både vietnamesiska och finska. Hon tycktes inte ha märkt av min försiktighet.
  Hur som, allting hade således gått bra fram till dess att jag nått Hanoi. Här stöter jag dock på problem. När jag står vid bagagebandet för att ta mitt bagage hör jag ett meddelande på engelska som är väldigt svårt att tyda. Efter ca 30 min och jag inte sett röken av min väska börjar jag dock ana att meddelandet eventuellt handlat om flight VN610’s bagage. Så jag försöker hitta en engelsk-talig flygplatspersonal att rådfråga. Det visade sig enklare sagt än gjort, men efter 10 min och flertalet ”no enlish” så hjälper mig ett gäng vietnamesiska ungdomar och de förklarar att allt bagage är försenat pga att tre plan anlänt samtidigt. Känns så som om en "internationell" flygplats borde kunna hantera det, men ja... Så jag går tillbaka till bandet och står där ytterligare en timme till och glor på rullbandet och alla andras bagage som kommer och går. När jag står där reagerar jag på alla paket som kommer ut på rullbandet; använder vietnameserna flygen som post? Eller packar de i flyttkartonger istället för resväskor? Eller shoppar de så infernaliskt mycket att de får packa överflödet i lådor upp till sina väskor?
  Dessa frågor får inget svar, men mitt bagage kommer till slut, efter 2 timmars väntan och oro. Vid det här laget har tröttheten hunnit i kapp mig, så det känns skönt att veta att Mikel (en klasskompis) väntar på mig så vi gemensamt kan bege oss till vandrarhemmet. Planen var att ägna resterande del av dagen åt turistande, men jag orkar helt enkelt inte. Istället beger vi oss till en restaurang som personalen på vandrarhemmet rekommenderat och firar vår ankomst med utsökt mat och öl. Efter det orkar jag inte ens ta den där duschen jag sett framemot, utan somnar så fort jag lagt mig i sängen på vandrarhemmet. Sen sover jag 13timmar i sträck.

 

Intro: Vietnamesiska fältstudier

 

God kväll!
Har varit tyst här ett tag nu, men det har sina förklaringar. Hösten har varit mödosam, kaotisk och pågått alldeles för länge. Jag säger hösten då även naturkrafterna verkar vara satta ur spel, och inte bara min tillvaro.
   Hur som, så har jag nu lämnat år 2013 bakom mig för att snubbla direkt in i ett händelserikt år 2014. Om 4 dagar påbörjar jag min resa till Vietnam där jag under 10 veckors tid ska genomföra en fältkurs inom Globala Studier. Fältkursen är en valbar kurs i mitt kandidatprogram och syftet är att den ska verka forskningsförberedande. Under kursen ska studenten lära sig behärska arbete under annorlunda (kulturella och sociala) förutsättningar samt arbete med hjälp av tolk. Studenten förväntas efter kursen kunna ”Medvetet och systematiskt använda teoretisk kunskap om globala rättvise- och hållbarhetsfenomen för att samla empiriskt material från fältkursens sociala miljö” samt ”formulera teoretiskt och empiriskt välgrundade förslag på förbättringar”. För att praktiskt uppnå detta kommer vi, tillsammans med studenter från Hanois universitet, först ha förläsningar på universitetet i Hanoi i bland annat Vietnamesisk historia, klimatförändringar och fattigdom, för att fördjupa oss i den sociala kontext vi kommer studera. Sedan beger vi oss till Norra Vietnam, närmare bestämt Ha Giang. På plats i Ha Giang kommer vi i par (en student från respektive universitet) inrätta oss hos varsin familj, som tillhör en av de etniska minoriteterna i Vietnam, för att studera dessa människor och dess omgivningar. Studierna ska sedan mynna ut i en, för paren, gemensam fältrapport.
   Vistelsen i Ha Giang kommer vara spartansk; rinnande vatten och el är långt ifrån standard. Där med är även toalett och dusch inget att räkna med. Husen består för det mesta av bambu och är av ”stylt karaktär”, vilket innebär att de inte står på marken. Ha Giang är vidare beläget i bergstrakter, vilket gör vädret instabilt. Infrastrukturen i området är undermålig och därmed är vissa platser endast tillgängliga till fots. Jag är såhär i skrivande stund extremt nyfiken på hur denna enkla levnadsstandard kommer upplevas. Och det är därför jag skriver här igen; för att dela med mig av denna unika erfarenhet. Förhoppningsvis kommer jag kunna uppdatera er kontinuerligt, men jag misstänker att uppkopplingen och el-tillgängligheten kommer variera och därmed även influera uppdateringsfrekvensen.

Nu lämnar jag er med en bild från mitt förra Vietnam-besök, för att ägna mig åt de sista praktiska förberedelserna i Sverige. På återseende!    

 

 

RSS 2.0