Hem ljuva hem.
Såhär tre dagar efter hemkomst är jag mest oerhört glad över att vara hemma. Det har varit spännande att genomföra fältstudien, men jag känner inte riktigt att det i slutändan blev som jag tänkt mig. Visst, jag har fått bra övning inför uppsatsskrivandet i form av praktisk erfarenhet av att tillämpa forskningsmetodik och analys samt att presentera mina resultat i text efter akademisk praxis. Samtidigt hade jag förväntat mig så mycket mer. Som samarbete och utbyte. Min upplevelse av denna kurs kan inte ens liknas vid det utbyte som utlovades utan snarare ser jag det som en envägsutdelning; jag har delat med mig av min kunskap och i princip inte fått något tillbaka. Jag hade verkligen sett framemot att få sila vårt insamlade forskningsmaterial genom våra två olika kulturella filter och sedan sätta dessa två tolkningar i relation till varandra. Min förhoppning var att detta skulle leda till spännande diskussioner som skulle vidga mitt synfält och öppna upp för nya perspektiv. Och generera intressanta resultat. Men när bara den ena parten har ett utvecklat akademiskt kritiskt ramverk att luta sig tillbaka mot blir diskussioner svårt. Likaså ett utbyte. Jag hade kunnat köpa att dra ett större lass till den slutgiltiga rapporten, men att få dra hela lasset själv… Det hade jag inte väntat mig av detta så kallade ”samarbete”. Kursen har snarare än ett samarbete känts som en enda lång prövning av mitt tålamod och min viljekraft; hur mycket motstånd och problem klarar jag innan jag viker mig? Mycket, tydligen, för rapporten blev ju trots allt skriven och inlämnad i tid. Av detta har jag väl i och för sig lärt mig att flexibilitet är A och O under fältstudier i dessa kontexter. Det, och kreativt problemlösande. Men återigen har jag fått möta dessa hinder på egen hand och tillråga på allt dessutom behövt muntra upp och engagera en partner som gång på gång blev nedslagen av de svårigheter vi mötte. Vidare hade jag ju inte väntat mig att jag skulle få behöva spendera tid och energi på att argumentera för att vi INTE skulle kopiera stycken ur andras texter [läs: plagiera]. Tja, jag är nog allt lite besviken. Det kan inte jag inte förneka! Men, förhoppningsvis kommer jag väl om ett tag se tillbaka på fältarbetet med lite distans och uppskatta det på ett sätt som förtillfället inte är möjligt. Till dess njuter jag av att vara hemma och att ha lämnat det bakom mig.

Sverige ja. Äntligen! Mötes av världens bäst välkomst kommittee på Landvetter beståendes av Jakob, mamma och lillebror Theo. Dock får jag inte många lugna stunder här heller. Ganska exakt 7 timmar efter att jag satt min fot på svensk mark fick vi pallra oss iväg till ett Odlarföreningsmöte, men det var det värt! Nu är vi äntligen stolta innehavare av en ca 4 kvm stor jordplätt som förhoppningsvis ska bringa oss sallad, morötter och lök under sommarmånaderna. Så nu blir det till att läsa på; jag har kommit att inse hur bristfälliga mina odlingskunskaper är.
Hue.
Jag har ju legat lite efter med bloggandet så de senaste inläggen har ju mest handlat om att komma ikapp. Därför ska jag idag kompensera er med ett aktuellt inlägg.
Måndagen den 3 mars begav vi oss till staden Hue för ett så kallat ”writing retreat”. I sin enkelhet innebär det att vi begett oss ifrån Hanoi, med alla dess distraktioner, till Hue för att enbart fokusera på att skriva våra rapporter. Det har gått sådär. Flera gånger har jag bara velat lägga mig ner och bara ge upp. Bent, vår professor och kursansvarige, har flertalet gånger försökt lindra min (och flera andras ångest) genom att pedagogiskt säga: det är inte slutrapporten i sig som är det viktiga, utan processen dit! Dock har detta inte riktigt hjälpt så mycket som en hade kunnat hoppats. Ni som känner mig vet att jag är en ganska [läs: väldigt] ambitiös person och att då hamna i ett forskningsteam med en person som kunskapsmässigt och akademiskt rör sig på ett helt annat plan har varit tufft. Jag har pendlat mellan att vara extremt pedagogisk och tålmodig, och att bli så frustrerad att jag bara rest mig upp och gått. Samtidigt förstår jag att min forskningspartner även hon tycker att situation är extremt krävande, exempelvis när jag kommer och pratar om epistemologiska ställningstaganden och maktteori. Å andra sidan hade jag förväntat mig så mycket mer; när våra respektive FIS-studenter är inne på sitt sista och fjärde år av sin universitetsutbildning hade en ju förväntat sig att de skulle vara aningen mer bevandrade i metodologins och vetenskapens värld. Att behöva förklara saker som för mig och mina med SGS-studenter är så själv klara, som att en ibland måste läsa mellan raderna på var folk säger, känns så konstigt. För att ta ett exempel: många av våra intervjuade påstår sig leva totalt jämställt, samtidigt som de under samma intervju säger att kvinnor inte kan ta alla sorters beslut just för att de är kvinnor, vilket leder till att män tar alla viktiga beslut. Vidare har flera kvinnor berättat för oss hur de blivit bortgifta under sin ungdom på grund av att deras familj inte haft råd att försörja dem, vilket lett till att många av dem inte ens gått ut grundskolan eftersom de efter giftermålet förväntas ta hand om hushållet. Detta leder vidare till att de inte kan göra något annat än att ägna sig åt jordbruk, eftersom de inte har färdigheter nog att söka sig till något jobb utanför hushållet. När en, trots dessa observationer, får höra: men de SÄGER ju att de är jämställda? då blir en lite trött. Kritiskt tänkande är tydligen ingenting de lär ut i den vietnamesiska universitets världen… Nu är i vart fall denna pers över och vi [läs: jag] har hunnit producera ca 8 sidor av vår 30 sidor långa rapport. Tror dock arbetet med rapporten kommer gå så mycket lättare, och därmed fortare, när jag inte behöver ägna tid åt att förklara varenda liten detalj av vad ett akademiskt skrivande består av.



Hur som helst, lite trevligt har vi hunnit haft det här i Hue. Exempelvis kan jag meddela att maten varit fanatisk - Hue är tydligen känt för sin ”kryddiga” och vegetariska mat. Kryddig mat är dock inte stark mat, det innebär i princip bara att de faktiskt kryddar maten så att den smakar något. Och det är ju trevligt! Denna goda mat består för min del av bland annat av en sauterad tofu med svamp och ris och aubergine med gräddig svamp-sås. MUMS! För de köttätande har den kulinariska favoriten bestått av färska vårrullar. En kväll var de dessutom såpass modiga att de beställde in sniglar till ölen, det kvalade dock inte in på deras godast-lista. Fast inte äckligast heller, och det är ju alltid något!
Vidare har vi även hunnit besöka Imperial City och Ming Mangs grav, med andra ord sevärdheter. Det förstnämnda är något så när en kopia av Förbjudna staden i Peking, om än en sämre kopia. Eftersom Hue tidigare verkat som huvudstad i Vietnam, består ”Imperial City” av lämningar av det före detta kejserliga palatset. Under hela mitt besök där gick jag runt och tänkte på hur otroligt mycket spektakulärare allt är i Kina. Det irriterade mig något så infernaliskt att jag till och med hade svårt att njuta av lugnet platsen var insvept i. En del av irritationen, måste jag dock erkänna, ligger även i den vietnamesiska så kallade restaureringen. Det är alltså ingen restaurering i svensk bemärkelse, utan det de gör är att rämnar de gamla till grunden och sen bygger det nytt. Och det syns så mycket att det är nybyggt och inte original att en liksom blir irriterad. Varför kan de inte bara renovera istället för att förstöra?!









Ming Mang var den andra kejsaren av Ngyuen dynastin, vilken är den sista kejserliga dynastin i Vietnam. Hans grav var ett betydligt trevligare ställe att besöka än Imperial City. Beläget 1,2 mil utanför Hue stad tog vi en trevlig taxifärd dit och kunde på vägen njuta av grönskan som omgärdar staden. Dessutom hade vi lite tur på plats - troligtvis på grund av det lite sämre vädret var det knappt några andra turister på plats. Det var så fruktansvärt fridfullt och vackert, att jag nog måste säga att detta besök kvalar in på min topplista över bästa saker jag gjort i Vietnam! Dessutom var graven omgärdad av en härlig skog - vad mer kan en önska sig?! Lite tråkigt var dock att självaste graven var stängd. Det var dock ingenting att hänga läpp över, tydligen är graven bara öppen för åskadan en dag per år och det är på Ming Mangs dödsdag.

















Sista kapitlet om bergslivet.






















Bröllop.
En dag hade vi äran att få gå på Tay bröllop! Det är tradition för Tay att brudgummen åker hem till bruden, som bor hos sin föräldrar, och ”hämtar hem” sin nya brud. Sen blir det fest. Vi hade dock lite otur, för i vanliga fall får bröllopsgästerna följa med på denna hämtning, men eftersom bruden bodde i en annan stad var det inte möjligt för oss att delta. Därför hoppade vi direkt in i festligheterna istället, när alla formaliteter var överstökade.



Hemmet hos brudgummen hade dekorerats och gjorts om till festlokal. Först när vi anlände fick vi som vanligt en varsin kopp thé att dricka, och sedan fick vi gå in för att beskåda och önska bruden lycka till. När de såg mig och Johan bröt det dock ut ett hetsigt samtal och helt plötsligt blev vi visade till ett bord där både bruden och brudgummen slog sig ned. Vi fick då reda på att vi fått hedersäran att få äta och dricka med brudparet. Brudgummen avvek dock väldigt snabbt, men bruden satt kvar länge med oss och njöt av maten som vi sett förberetts under flera dagar. Jag kunde äta en rätt för resten bestod av kött, men det gjorde inte så mycket.





En vanlig dag i fält.
En dag uppe i bergen så bestämde vi oss för att prata med ledaren för Women Union i vår by. Så, det var bara att börja traska den branta vägen dit. När vi äntligen nått hennes hushåll visade det sig att hon inte var hemma, men däremot var hennes svärmor och svärfar det tillsammans med hennes två söner. Hos Tay är det vanligt att äldsta sonen stannar kvar i sina föräldrars hus när denne gift sig, och så flyttar hans fru in. Under tiden svärföräldrarna fortfarande är krya och klara är det de som tar alla beslut i hushållen. Den sociala strukturen i Tay-samhället är väldigt hierarkiskt ordnad både efter ålder och kön; de som står högst i rang är äldre män följt av äldre kvinnor. När svärföräldrarna sedan blir för gamla för att bidra till hushållet är det den äldsta sonen och hans fru som tar över beslutsmandatet, men de har även en skyldighet att se efter föräldrarna tills dess att de dör.









Hur som helst, dagen efter gjorde vi ett nytt försök och hade mer tur - idag var hon hemma. Som vanligt blev vi bjudna på varsin kopp thé (som odlas i området, för övrigt). Dock kom spritflaskan fram ganska fort, men den här gången kändes den inte lika hotfull och jobbig. Tror det berodde på att jag blev positivt överraskad; alla andra som tvingat oss att dricka, och som jag sett dricka för den delen, var män. Så när denna kvinna, ledigt, föreslår att vi ska ta oss en slurk risvin kl 11 på förmiddag kände jag - varför inte? Hon gjorde överlag ett väldigt bra intryck på mig - hon var så mycket självsäkrare än alla andra Tay kvinnor vi hittills mött. Vidare stod hon för sin åsikt och skämdes inte över den, och det är något jag beundrar. Särskilt där eftersom det inte är lika lätt att uttrycka sin ståndpunkt som hemma. Hennes nyfikenhet gjorde mig också på gott humör - ogenerat ställde hon en passa frågor som säkerligen skulle kvalificeras som av privat karaktär. Det var härligt att sitta där och så lättsamt prata med en människa rakt över kultur- och språkgränser!
Som vanligt när en har rolig försvann tiden ganska snabbt och det var dags för oss att gå vidare. Då insisterade hon på att vi skulle träffa hennes vänner, och återigen tänkte jag - varför inte? Så vi började en promenad bort mot hennes väninnas hus. Det var en väldigt trevlig promenad, för första gången i Nam Dich så lös solen på oss!



Vi fann hennes väninna ute på fältet planterandes en planta som brukades till att färga kläder. Hon var nästan klar med sitt dagsverk, och vi alla högg in för att hjälpa henne med det sista. Väl hemma hos henne var det dags för ytterligare en kopp thé följt av risvin. Ganska snart igen hade vi fallit tillbaka in i ett trevligt samtal, men även här försvann tiden allt för snabbt. Då vi under kvällen hade en middag inplanerad hos vice presidenten, som vi bara inte kunde missa, så vi fick tacka för oss och lovade att återkomma en annan dag. Så var det bara till att börja traska igen.




Sista dagen i fält - del 2.
Efter middagen hos Ida och uppsamlingen i ”stan” så var det så dags att bege sig den branta vägen hem för ytterligare en avskedsmiddag tillsammans med vår värdfamilj. Det brukar vara jobbigt att gå hem eftersom det innebär en 30minuters promenad i ständig brant uppförsbacke, men med risvin, öl och festmåltidsmat i magen var det snäppet jobbigare än vanligt. Hur som helst så kan det inte ha synts mycket på mig, för vi möte folk på vägen hem (som vanligt) som gav mig beröm för min bergsbestigning (som vanligt). Tydligen är alla här väldigt imponerade av min kondition och min fart upp för alla branta backar. Såpass imponerade att de har börjat överväga om mina ”tjocka lår” kanske inte är så feta utan snarare muskulösa. Vid det här laget var jag så himla trött på att folk klämde på mina lår och vader och skojade om min ”extrema” längd att jag kunde spy - det var ett populärt skämt- och samtalsämne vid varje middag. Så det blev en lättnad när skämtet började dö ut och ersättas av beröm.
Hur som, på vägen hem möte vi Diem - vår 13 åriga granne. Hon gick i skolan men hjälpte ofta sina föräldrar med deras jordbruk och djurhållning. Hon var exempelvis med oss och odlade majs och ofta möte vi henne när hon var ute och vallade sina föräldrars bufflar. Vidare hjälpte hon även Mrs Ming (den äldre kvinnan jag postat bilder på tidigare) genom att göra diverse hushållssysslor samt genom att sova där de nätter hennes man var borta. Detta eftersom Mrs Ming tydligen tyckte det var obehagligt att sova helt själv i huset, vilket jag kan förstå.


Ungefär 10min in i måltiden kom även spriten fram. Det är väldigt svårt att inte dricka här, kan jag meddela er. För det första så ses det gemensamma drickandet som något som för personer närmare, som en sorts ritual där en visar sina vänskapliga intentioner. Sen är det ju dessutom så, precis som hemma, att folk helt enkelt slappnar av när de dricker och därför blir lättare att komma in på livet. För det tredje är det väldigt svårt att undvika drickandet för exakt alla dricker, och betydligt mer frekvent än hemma. Så när spriten kommer fram även under denna kväll blev jag inte direkt förvånad. Kan vidare även berätta att alla bränner sin egen sprit, dock på olika råvaror så som ris, manoik och majs. Hur som helst, först tar de fram en petflaska jag inte sätt innan, och så heller de bara upp till mig och min partner Thao. Sedan förklarar de att det är speciellt sprit från det nordligaste av Vietnam där de bränner spriten så att alkoholhalten ska bli extra hög och denna ville de bjuda oss på. Av artighet kunde jag ju inte göra annat än att smaka på denna ”fin dricka”, men det var inte trevligt! Det kändes som det brann i halsen och jag började så klart hosta, till allas underhållning. Det som sedan händer, när alla skrattat klart, är att de tar sin egna hembrända sprit och spär ut med. Måste dock säga att jag kände mig väldigt hedrad när till och med farmorn ville ta sig en skål med mig - jag har inte sett henne dricka en enda gång under min tid hos denna familjen. Jag hoppas därmed att jag har gjort ett bra intryck på henne!





Avskedsmiddagen led så sakta men säkert mot sitt slut, och när alla gäster gått hem upptäcker vi att en av grisarna håller på att föda. Så min sista morgon i Nam Dich fick jag se de fem söta kultingarna som fötts under vår sista natt i bergen - det kändes nästan som någon sorts tecken. Fast på vad vet jag inte. På morgonen sa vi så vårt sista farväl till alla; Mr Hing, Phong, farmorn och alla djuren. Sedan traskade vi ner för berget med all vår packning och höll en presentation av allt vi gjort i bergen för tjänstemän på Folkets Kommitté i Nam Dich. Sen bar det så äntligen av tillbaka mot civilisationen.

Sista dagen i fält - del 1.

















Ving Quang.
Så här såg jag ut när jag lämnat fältet och såg mig själv i spegeln för första gången på 4 dagar. Nu är det snart dags att åka dit igen. Just nu känns det inte alls lockande. Det är så fruktansvärt kallt fortfarande, och nu bor vi ändå på ett ”hotell” med betongväggar. Vill inte ens fantisera om hur det kommer kännas att i princip sova utomhus igen. Tror det är det som gör kylan så outhärdlig - att en aldrig liksom kommer bort från den! Vi är ute konstant och eftersom någon sa till mig att ”det blir inte så kallt” har jag inte valt min varmaste uppsättning kläder. Jaja, lång tråkigheten jag kände av sist kommer med största sannolikhet inte infinna sig i alla fall. Vi [läs: jag] har nu sammanställt vår forskningsplan och kommer ägna nästkommande 8 dagar åt att intervju folk, både separat och i grupp, samt genomföra övningar med dem. Ska bli spännande att pröva på PRA-metoder (Participant Rural Apprisal) för första gången. Det är forskningsmetoder anpassade efter förutsättningar i rurala områden (där läs- och skrivkunnighet ibland är låg, exempelvis), och är liksom lite lättsammare och mer praktiska. Exempelvis ska vi komplettera våra intervjuer med en parövning där de får två tomma cirklar att skriva i där de ska kategorisera hushållssysslor som kvinnliga respektive manliga. Det smarta med det hela är att du samtidigt kan observera deras beteende under övningen; diskuterar de kategoriseringarna eller tar en kommandot? Om de diskuterar - hur diskuterar de? Hur ser resonemanget ut bakom kategoriseringarna? osv. En annan PRA-metod är ranking (se bilden nedan med stort diagram) där vi fick testa på att ranka vad vi tycker är de viktigaste egenskaperna hos en partner. Kan berätta att FIS-stundenterna och SGS:arna inte riktigt värdesatte samma saker hos en partner! För övrigt kan jag ju även dela med mig av vad det är vi ska studera; praktisk jämställdhet bestående av hushållsarbetsfördelning, genus och föreställningar om jämställdhet.
Hoppas bara vi får in tillräckligt med bra material om detta under våra 8 dagar i fält! Jag är lite rädd för att människor kanske inte vill ställa upp på intervjuer för att de finner ämnet ointressant. Vidare är jag lite nervös över hur översättningarna från vietnamesiska till engelska kommer gå. Ni får helt enkelt hålla tummarna för att mina dagar i fält ger avkastning!
Även om jag inte direkt kan påstå att Ving Quang är någon direkt livad stad så måste jag säga att det har varit ganska trevligt här. Trots ett för fullspäckat schema så har alla våra gruppaktiviter piggat upp mig. Vi har ägnat åt oss allt från karaoke, till freesbee-brännboll till ”capture the flag”/”snappa näsduken” (som Johan kallar det). Det var lite svårt att förklara brännboll, leken vi har i ryggraden, och det tog en liten stund innan vietnameserna var med på noterna. Kan nästan inte beskriva frustrationen hos SGS-studenterna innan FISarna förstått det här med att en inte alltid behöver springa. Ganska många hann bli brända och ge motståndarlaget poäng efter poäng innan denna taktik fick fäste...
Jag har även fått möjlighet att lära känna några av vietnameserna bättre, vilket känns bra. Dessutom har vi fått träffa och lyssna på en del lokalt verksamma aktörer inom såväl ideellt utvecklingsarbete som en partimedlem ansvarig för turism i området. Utöver det har jag även skaffat mig en kompis - en kvinna som har en liten kiosk med min favvo-smoothie som vill köpa/byta till sig mina kläder. Och just ja! Så har jag ju sett en hund bli flådd och sedan eldad på med en blåslampa (det var inte meningen att jag skulle se det här, men det hände så plötsligt att jag liksom tvingades att se).








Odling.
En dag fick jag äran att hjälpa till att odla majs. Det spratt till i mitt antropologiska anda av denna invit - äntligen skulle jag få chansen att bli ett med lokalbefolkningen! Majsen och fältet tillhörde tydligen en Mr Phoung och vi var flera olika familjer som skulle hjälpa till med detta jobb. Tillsammans traskade jag, Thao, Mr Hinh och Phong bort till fältet per fot bärandes på diverse redskap som flätade korgar och hackor.
Väl på plats så uppstod dock förvirring. Alla andra var redan på plats och hade kommit väldigt långt och jag fick liksom inga riktiga instruktioner om vad jag egentligen skulle ta mig för. Och sakta gick det uppför mig att jag inte alls blivit medbjuden för att delta utan snarare kolla på. Detta var dock inte alls vad jag ville, så i bristen på direktiv tog jag ett eget initiativ - jag tog mig en hacka och började hjälpa till att hacka upp hålen fröna skulle sås i. Detta agerande skapade först stor förundran, alla liksom stannade upp och tycktes tänka; vad gör denna västerländska kvinna? Förvåningen låg nog i att detta tycktes vara en mans-syssla, det slog mig ganska snabbt att endast de yngre männen hackade dessa hål. Denna överrumpling la sig dock snabbt och alla återgick till det de ägnat sig åt tidigare. Efter att hålen hackats lades två rosafärgade majskorn i varje hål, och efter detta följde kvinnor med förkläden eller korgar fyllda med gödningsmedel och täckte fröna med en kopp av detta. Det sista som gjordes var att hålen täcktes över med vanlig jord med hjälp av hackorna.




Det gick relativt fort att färdigställa majsodligen då denna pågått under flera dagar. Efter detta begav vi oss vidare för att istället odla manoik som tydligen är någon sorts pinne vilken används som mat till grisarna. De första att ge sig av var de yngre killarna som transporterade sig med hjälp av mopeder. Vi andra strosade bort per fot. Deras snabbara färdmedel visade sig dock väldigt praktiskt, för när vi anlände hade de redan hunnit hacka upp den del hål så vi kunde börja så direkt genom att lägga ner dessa pinnar.




Efter odlingen begav sig alla bort till Mr Phongs hus för att bli bjudna på lunch. Dessvärre fick jag inte ta del av detta då min värd meddelade att de bara åt kött i detta hushåll. Därför skulle vi istället gå hem till oss så hon kunde laga något vegetariskt nu när jag slitit så hårt. Detta var vidare lika bra, fortsatte hon, för annars skulle farmorn känna sig ensam. Detta blev ju lite av en besvikelse, men när någon är så oerhört snäll fick jag lägga min nyfikenhet åt sidan och tacksamt ta emot hennes givmildhet.
Efter lunchen traskade vi ner till "centrum" som består av en ca 20m lång cementerad väg för att köpa vatten. Jag vågar inte dricka vattnet här utan köper istället vatten inne i stan, så det är ganska skönt att det faktiskt går relativt lätt att ta sig hit. På vägen dit stötte vi på två tuppar som bråkade om en höna. Känner mig även tvungen att dela med mig av denna "köttaffär".



En presentation av hushållet Hinh.
Att komma fram till Nam Dich och Village 1 var som att komma in i en helt ny värld. Den är komplex och oigenkännlig. Varje dag brottas jag med att få ihop alla delar av denna verklighet att passa ihop till någon sorts logisk helhet. Det är som att lägga ett pussel och varje sak jag lär mig är en bit av det. Samtidigt är det väldigt svårt att med mina ögon se hur en pusselbit bestående av bristande hygien och sanitära möjligheter kan passa ihop med en annan pusselbit som istället består av ett nyinköpt kylskåp?


Trots min uppenbara förvirring i detta för mig främmande landskap av social organisation och kulturella uttryck ska jag försöka dela med mig av mina erfarenheter hittills. Jag bor alltså hos en av de största minoritetsgrupperna i Vietnam, Tay. I mitt hushåll bor en man, en fru, deras äldsta son samt farmorn. Hushållet är uppkallat efter mannen, Mr Hinh (uttalas HinG), precis som alla andra hushåll här omkring. Jag har dock inte fått klarhet i om detta är ett efternamn eller förnam, för jag uppfattar det som om detta utgör övriga familjemedlemmars efternamn. Frun heter Phong, och det är henne och Mr Hinh ni ser på bilden ovan. Sonen heter Long och farmorn Vuong. Som ni säkert förstår är strukturen här otroligt patriarkal - äldsta sonen ärver sina föräldrars hus när fadern dött, därav bor farmodern kvar och är nu mer eller mindre frun i husets ansvar. Döttrarna, däremot, står under föräldrarnas förmyndarskap till dess att hon gifter sig och flyttar in i sin mans hushåll och blir då istället dennes ansvar. Kvinnor har därför varesig rätt eller möjlighet att äga hem eller mark.

Tay bor i stylthus av bambu. Under husen bor boskapen som hos oss består av höns, kycklingar, tuppar, gäss, grisar och getter. Familjen äger även buffalos, men de bor i ett litet hus längre bort. Till huset hör även en hund och två katter, men katterna bor inomhus. Väggarna och golvet består av flätad bambu, vilket gör att det är mindre tätt och har en del glipor här och var. Detta har sin för och nackdelar. Nackdelarna består i att det är hiskeligt kallt och vinden drar liksom igenom hela huset. Fördelen är att när en lagar mat eller har ätit och spiller lite sopar en bara ner detta i dessa springor i golvet och så *vips* så matar en så djuren! Praktiskt! Utanför huset finns en liten balkong där en vattenkran finns. För det mesta så diskas det här ute och sköljs grönsaker, men jag har även fått reda på att denna balkong används som toalett under natten. Mindre sanitärt.


På tal om sanitärt så kommer här en bild på vår toalett. För att komma till den måste du gå ut på balkongen, ned för en trappa, under huset och förbi alla djuren och sen är du där. Eftersom denna dörr inte är huvudingången där du lämnar dina skor, får då kliva in i dessa väntande tofflor för att ta dig de 10m till toaletten. Blev riktigt nöjd när jag fick syn på denna av två anledningar: 1. det går att stänga om sig (detta är INTE standard) 2. det finns automatisk spolning (inte heller standard utan ofta står det en spann med vatten bredvid och så får en liksom skopa vatten och spola för hand, om det ens finns spolning). Sen kommer då "duschen" som inte alls är någon dusch utan ett rum du går in i med en balja som du fyller med varmt vatten och så tvättar du av dig.




Centrum i hemmet är eldstaden. Här händer allt! Från matlagning till socialisering. Äter gör vi en bit bort sittandes på mattor på golvet. Vid festligare tillställningar, som när vi firade någon sorts mån-dag på det nya året, ställs något bordslikande fram och vi äter från det. Det finns ett kök, men de tycks inte spendera några långa stunder här utan för mig framstår detta kök mer som en porslinsförvaringsplats.




Vidare kan jag dela med mig av att familjen odlar ris, sockerrör (jag har uppfattat det som detta men detta kan vara ett översättningsfel) och diverse kål. Riset lagrar det och använder enbart för självhushållning, medans de säljer sockerrörs-växten till någon fabrik. Dock får jag upplevelsen av att folk i bygden försörjer sig på en massa olika sätt, det vill säga jag tror inte denna sockerrörsförsäljning utgör hela deras inkomst. Möjligtvis säljer de kanske någon gris då och då, exempelvis, men det är väldigt svårt att komma till någon klarhet i detta ämne. Te är den gröda som utgör den största försörjningsformen - vill du ha pengar är det hit du vänder dig. Dock har jag inte heller kommit till klarhet med vilka som egentligen äger de gigantiska arealen av teodlingar som utgör gränsen mellan min by och nästa.
Det får vara det för denna gång. Återkommer snart med mer!
Första intryck av fältstudie i Ha Giang.
Efter fyra dagar i fält befinner jag mig nu i staden Ving Quang. Upplevelsen av fältet kan sammanfattas i tre ord; kall, kall och hård. Trots de 8 genomsnittliga graderna känns det som att vandra runt i minusgrader. Den höga luftfuktigheten gör att kylan letar sig in överallt och resultatet blir en konstant frusenhet. Stunderna vid eldarna (i princip den enda värmekällan) blir en välsignelse. Likaså blir språngmarscherna upp och ner för bergen, eftersom en under dessa hinner jobba upp lite flås och värme. Jag har nu dessutom fått reda på att det är köldrekord här och att många djur förfrusit som en konsekvens av denna (för området) extrema kyla.

Den mentala förberedelsen jag trodde mig ha innan jag entrade fältet visade sig föga räcka. Kulturchocken var som en hård käftsmäll och redan efter första natten började jag tvivla på om jag skulle klara av att genomföra denna fältstudie. Allt är så fruktansvärt besvärligt på grund av kylan. Jag gjorde under min första kväll misstaget att försöka tvätta av mig efter den långa bussresan och tog därför av mig understället en kort stund. Det tog mig över 2h timmar framför brasan att kompensera för detta värmebortfall. Efter det har min rengöring bestått i att enbart borsta tänderna och trixa in en våtservett under kläderna för att göra en påklädd variant av en raggardusch. Det är dock inte bara kylan som är smärtsam - dessa människors levnadsvillkor river djupa sår i själen. En sak jag dock kan återkoppla till från mina tidigare resor i bland annat Vitryssland och Mongoliet, där jag också bott hos fattigare familjer, är att de trots allt inte snålar på skratten och ömheten. Min värdfamilj som tillhör den etniska minoriteten Tay skämtar friskt och tycks alltid vara glada. De gör dessutom allt för att vi ska trivas, som att alltid laga riktigt vegetarisk mat till mig. Med riktig menar jag i detta fall att de verkligen engagerat sig i vad jag äter och inte, så de steker inte min mat i grisfett (som annars är regel här) eller har i fisksås i min mat.
Kan vidare dela med mig av att åka moped i leriga uppförsbackar med 18kg på ryggen inte är någon hit. Om jag inte haft dödsångest innan på den här resan så fick jag det nu, för jag trodde flera gånger att jag inte skulle orka hålla mig kvar och trilla av och slå ihjäl mig. Att färden dessutom gick på ca 70 cm breda vägar som kantades av tvära stup gjorde ju inte direkt färden upp till min värdfamilj trevligare…
En stor del av min frustration här har gått ut på att handskas med den tonåring min vietnamesiska partner visat sig vara. Alla av FIS-studenterna är alltså för det första yngre än oss och för det andra bor alla fortfarande hemma och blir hönsade av sina föräldrar. Min partners mobiltelefon ringer konstant och hon tar emot telefonsamtal efter telefonsamtal med oroliga släktingar som ringer och undrar hur hon har sig. Plötsligt delar jag min mammas frustration över dessa telefoner och undrar vad hon egentligen gör här när hon tycks mer intresserad av sin telefon än något annat. Som att lära känna familjen och grannarna vi bor med, eller att överhuvudtaget studera. Kulturchocken tycks dessutom ha drabbat henne tusen gånger värre än mig och hon är konstakt apatisk så jag får leda henne konstant för att något av vår studie ska bli gjort. Samtidigt är hon i andra sammanhang mer än villig att ta beslut över mitt huvud; som att vi inte ska delta på festligheter (vilket är ett lysande och avslappnat sätt att lära känna människor på här, precis som hemma). Översättningarna går dessutom sådär och tills de sista dagarna i fält innan resan till Ving Quang har hon inte bidragit det minsta för att få mig att skapa en relation till värdfamiljen. Jag har därför gått runt och känt mig som ett osynligt spöke eller obetydligt bihang, för hon vägrar översätta mina ”överflödiga frågor” som hon ändå kan svara på själv för hon har redan ställt samma fråga. Så jag får konstant motivera och argumentera för att hon ska översätta åt mig (att dessa frågor även är ett sätt för mig att visa ett intresse för dem). Det är dock väldigt ansträngande när varje dag blir en dragkamp mellan hennes och min vilja, på allt annat som är jobbigt. Hur som, efter flertalet allvarliga samtal om att detta påverkar inte bara hennes utan även min förmåga att bedriva denna studie verkar detta sakta men säkert sjunka in. Dessutom har denna första dag i Ving Quang och diskussioner med mina med SGS-kamrater avslöjat att jag inte är ensam om att känna denna frustration. Partnerskapet har visat sig problematiskt i majoriteten av fallen och alla tycks stå inför exakt samma problem i denna arbetsrelation, som det faktiskt är. När jag tänker efter kanske det är här grunden till problemet ligger - vi är här för att bedriva seriösa studier och ser på vår relation proffesionellt medans de troligtvis förväntat sig någonsorts kompisrelation. Jag ser en sådan relation som en sjysst bonus, men jag har främst pallrat mig till andra sidan jorden för att bedriva ett forskningsarbete till grund för en eventuell akademisk karriär…

Det kommer en längre och mer detaljerad uppdatering om vad jag har haft för mig och hur jag bor om några dagar. Till dess kan jag i alla fall delge er att dessa sötnosar bor under mitt hus och är ett av mina glädjeämnen i den karga vardagen i bergen! Nu ska jag lägga mig och sova för att samla energi till en hel dag imorgon där grunden ska börja läggas för min forskningsdesign.
Tillbaka på snabbvisit i Hanoi.
Att lämna Laos kändes både sorgligt och tungt. Trots motgångarna har tiden i Luang Prabang varit både intressant, avslappnade och rolig. Laos är definitivt ett land jag verkligen känner att jag vill besöka igen, i motsats till Vietnam. Sist jag lämnade Vietnam sa jag till mig själv; aldrig mer. Nu är jag dock här igen och har lärt mig att en aldrig ska säga aldrig.
Jag bävade för att byta ut Luang Prabangs lugn och harmoni mot Hanois kaos och buller. Men, när jag väl landat i Hanoi och satt mig i taxin blev jag istället positivt överraskad när en känsla av att ha kommit hem infann sig. Staden var dessutom lugn fortfarande efter Tet-firandet och ledigheten som ännu inte helt nått sitt slut. Ju närmare vi kom gamla stan, där vi spenderat majoriteten av vår tid i Hanoi eftersom vi bor där, desto gladare blev jag - känslan av igenkänning invaggade mig i trygghet. Att dessutom få återkomma till vandrarhemmet med badkar, wifi och värme (nätterna i Laos har varit kalla!) kändes dessutom riktigt lyxigt! Dock hann jag inte njuta av hostelrummet särskilt länge, för när jag kom åt internet visade det sig att Sebastian hört av sig och befann sig bara några meter bort. Så jag slängde bara av mig packningen och rusade bort för att möta honom och Sofie. Att träffa dem här i Hanoi kändes både konstigt och exalterande. Exalterande i bemärkelsen att äntligen få chansen att besöka det land tillammans som vi så många gånger förr diskuterat! Konstigt eftersom vi inte träffats på så länge och att när vi väl ses är det på andra sidan jorden. Livet är märkligt.



Idag hade vi ett sista möte med vår kursansvarig, Bent, innan vi ger oss upp i bergen. Återigen har schemat ändrats - en får ta dagarna så som de kommer här. Säkert är i alla fall att vi åker upp i natt och anländer någon gång på eftermiddagen den 11/2 i byarna Nam Dich och Nam Ty i provinsen Ha Giang. Jag kommer bo hos en familj i byn Nam Dich. Vi stannar hos familjerna i byarna några dagar för att känna in oss både hos dem och omgivningarna, och på så sätt pröva om våra ämnen är möjliga att studera. Sedan beger vi oss till staden Vinh Quang där vi ska skriva ihop en forskningsplan. Efter färdigställandet av forskningsplanen återvänder vi till familjerna och ut i fält ”på riktigt” för att samla material till våra rapporter. Materialinsamlandet ska vara klart den 28/2, då vi återvänder till Hanoi. Vet inte hur min internet-tillgång kommer se ut under denna period, så det här blir nog mitt sista inlägg på ett tag. Sköt om er så länge så återkommer jag så fort jag får möjlighet!
Storslagna vattenfall och gulliga björnar.
Så blev det äntligen dags att bege sig till det ”stora vattenfallet” Kuang Si, vilket jag har längtat och drömt efter sen i november när jag köpte flygbiljetten till Vietnam. Jag har varit sugen på att besöka Laos en längre tid då alla jag känner som besökt landet talat så varmt om det, men det var först när jag satt hemma och googlade och av en slump fann dessa vattenfall som jag tog beslutet att viga min Tet-ledighet åt att besöka dem. Hur som helst, nu var det alltså dags att göra denna dröm till verklighet!
Innan jag delar med mig av denna upplevelse måste jag först delge er början av denna dag, då den var ganska märklig. Vi gick upp i tid för att hinna bort till vattenfallen, som ligger 45-60 minuters Tuk-tukfärd utan för stan, men innan vi begav oss skulle vi få i oss lite frukost. När vi kommer ut till rummet, som simultant verkar som reception, lobby och matsal, för att äta frukosten som serveras varje morgon är ingenting sig likt. Alla möbler är borta och golvet täcks nu av mattor. Mitt i rummet står någon sorts altare och längst väggarna sitter gulklädda buddistmunkar. Rummet är i övrigt fyllt av människor jag aldrig sätt innan och de påminner inte alls om de vanliga frukostgästerna bestående av västerländska resande. Jag blir stående och känner mig aningen förvirrad i några sekunder tills ägaren Tien dyker upp och jag kan fråga henne vad som pågår. Hon svarar; ”It’s okey! We are thanking for the good luck we had when the hostel didn’t burn down! You should eat with us!” sedan försvinner hon. Jaha, tänker jag, vad gör vi nu då? Till min lättnad dyker en annan hostelgäst upp som troligtvis känt av förvirringen och förklarar att frukosten är utomhus. Så vi slår oss ner på gatan för att äta en mycket trevlig frukost utomhus i det laotiska morgonljuset. Inne på hostelet har sällskapet börjat sjunga något tillsammans, vilket påminner om böner, och dragit ett snöre runt lokalen. När vi sedan ska gå för att hitta en tuktuk villig att ta oss till vattenfallen till ett rimligt pris dyker Tien upp igen. Vid det här laget har det dukats upp mat i partytälten på gatan som tillhör tacksägelse-sällskapet, och hon ber oss slå oss ner med dem. Detta känns väldigt konstigt eftersom ingen annan västerlänning sitter där och vi vet liksom inte riktigt hur vi ska bete oss. Ingen av maten ser heller vegetarisk ut och det känns ju konstigt att sätta sig ner för att äta och sen inte äta. Samtidigt misstänker vi att hon vill ha just oss där därför att vi är bland de enda gäster kvar som var med när det brann, och känner oss därmed lite tvungna. Efter en stunds resonerande beslutar vi oss dock för att återuppta vår ursprungliga plan till vattenfallen, och Tien säger att det är inga problem.
Inne i centrum lyckas vi sluta upp med ett gäng andra resande som också vill till vattenfallen och lyckas där med fixa en bra deal med en tuktuk-förare. Obs! Tuktuk innebär inte samma sak här som på andra ställen i Asien utan är istället ombyggda mopeder eller små flakbilar. Det finns vidare inga taxibilar, så det är tuktukarna som gäller här. Den långa färden bort mot vattenfallen var mindre kul än jag förväntat mig. Istället för att vara idylliskt och ge mig en chans att se mig omkring blir jag istället aningen åksjuk av alla krökar och svängar färden innebär. Mitt i allt gav mig tuktuk-föraren i alla fall lite andrum, för vi var tvunga att stanna och tanka.

Väl på plats gör vi upp med tuktuk-chauffören om att återses kl 16 och vi och våra medresenärer skingras. Vi börjar utflykten med att besöka ett björnreservat. Reservatet har öppnats för att ta hand om björnar som varit en del av den illegala handeln av asiatiska svartbjörnar. Handeln med björnarna har lite olika syften; en del säljer rätt och slät hela björnen, medans andra tillfånga tar dem för att i princip tortera dem för att sälja deras galla då den används i traditionell medicin (men kan ersättas med växter som dessutom visat sig verka bättre). Björnarna i reservatet såg ut att må bra och klättrade livligt runt och busade med varandra.
Efter reservatet traskade vi en kort stund på en djungel stig och nåddes snabbt av en vy som var mer än vi förväntat oss - bilder på internet gör helt enkelt inte dessa scener rättvisa. Ju längre in vi kom i djungeln och ju mer av vattenfallen vi såg kom vi att inse vilket paradis vi hamnat i! Samtidigt kunde vi förstå vår guides utlåtande dagen innan lite mer; om dessa vattenfall inte var i sin fulla glans på grund av torrperioden kunde säkerligen även de mindre varit ännu mer spektakulära. Som ni säkert förstår var det inte bara vi som nyfiket rest till denna plats för att beskåda dess skönhet; stället kryllade av turister. Det drog ner charmen en aning, men samtidigt är det något en kan leva med för platsens skönhet var oslagbar. Vi hade ju samtidigt inte kommit dit om det inte varit för turismen.
Bad blev det inte tal om för mig - jag hade börjat känna mig hängig igen och vattnet var iskallt. Det började värka i fötterna bara jag vadade runt i vattnet, men detta var inget som hindrade Frida och Maria som istället svingade sig i vattnet från en lian. Det var ganska underhållande att studera besökarna som skulle ta sig an detta; för att komma ut till lianen (som egentligen var ett fast knutet rep) var du tvungen att gå ut på en hal och smal trädstam. Längst ute på trädstammen var du tvungen att med hjälp av en pinne fånga in detta rep, för att sedan lämna pinnen till personen näst i kön. Sen kunde du svinga dig ut och hoppa i, vilket beskådades av en stor skara människor som avvarade ljudeffekter som ”åååååhhhh!” när någon voltade i, eller ”aaaaaaajjjj” när någon inte vågade släppa repet vilket resulterade i att de svingades tillbaka in i trädstammen.


Tiden flög förbi även vid detta vattenfall och vi påbörjad vägen hemåt. På plats på hostelet igen visade det sig att snöret tacksägelse-sällskapet hängt upp tidigare på morgonen hängde kvar. Förhoppningvis ger detta tacksamhets visande oss nog med tur för att inget mer tråkigt ska hända innan vår avresa tillbaka till Hanoi på fredag.
För övrigt kan jag även berätta att jag idag, två gånger faktiskt, köpt mig en fantastisk smörgås. Den var alltså så god att jag efter att ha ätit den första 6timmar senare var tvungen att köpa en till. Smörgåsen var fylld av fantastisk tofu (den var så sjukt smakrik och god att den måste varit marinerad på något himmelskt sätt), hamburgerost, avokado, majonäs, gurka, massvis med tomat, sallad och chilisås. Chilisåsen var en gissning från min sida - jag brukar inte alls gilla den asiatiska sötsura chilisåsen men när de frågade om jag ville ha den tänkte jag; lika bra att prova! Och det var tur jag gjorde det för smakkombon var fantastiskt. Så nu har jag ett mycket gott, och enkelt, recept att ta med mig hem på utmärkt picknick mat!

Ps. Denna smörgås kan jag i efterhand förtälja åsamkade mig viss skada. Jag skulle fortsatt att följa alla turistråd om att inte äta råa grönsaker, då de oftast är sköljda i kranvatten. Aja, det var värt det! Ds.
Bland elefanter och vattenfall.
Laos har visat sig även ha bra sidor - som vattenfall, vackra vyer och elefanter. Och dessa har vi ägnat vi de senaste dagarna åt. Vi befinner oss alltså i staden Laung Prabang och inte långt här i från ligger två vattenfall; Kuang Si och Tad Sae. Vi valde att först besöka ”det lilla” vattenfallet Tad Sae och i anknytning till detta även rida elefanter, åka zipline samt avsluta dagen med att paddla tillbaka på floden Mae Kok. Vi valde att göra detta genom en resebyrå och fick därför även med oss en guide. Denna dag startade med att vi blev upplockade på hostelet för att ta en kortare biltur ut på vad som kan beskrivas som landet. Efter att vi hoppat av gick vi ner för en liten grusväg och så fort vägen tog slut mötes vi av en vacker vy över floden Mae Kok. Efter att ha njutit av denna och tystnaden en liten stund småpratade vi lite med vår guide, Nod. Det faktum att han sedan vi hoppat ur bilen burit på en sopkvast blev ett perfekt samtalsämne att öppna med tyckte vi, så vi frågade helt enkelt vad den skulle brukas till på vår utflykt. Han såg förvånat på oss och upplyste oss sedan om att; ”It’s for cleaning your home”. Redan här kunde vi konstatera att han antingen inte hade så höga tankar om vårt intellekt alternativt trodde att vi var så rika att vi hade städhjälp och därmed aldrig sett en kvast. Hur som, plötsligt dyker en båt upp som ska ta oss över flodbädden över till andra sidan där elefanterna väntade.




Vi upplystes om att elefanterna var indiska och hade det bättre nu förtiden då de slapp bära runt på tunga trästockar, vilket de gjort innan de gav sig in i turistnäringen. Vidare fick vi även veta att elefanterna vi skulle rida på var 45 år gamla. Vi uppmanades att lära oss kommandon nedskriva på en tavla, vilka vi sedan skulle använda för att styra elefanterna. Detta visade sig enklare sagt än gjort och det enda kommandot jag la på minnet var ”Toy” vilket betydde ”backa”. Denna tavla med kommandon gjorde mig aningen nervös; inte skulle de väl släppa iväg oss på egen hand med elefanterna?! När vi så kom bort till elefanterna stod de och åt frukost bestående av diverse växter jag inte kan placera. Så nära inpå elefanterna fylldes jag av en vördnad inför dessa magnifika (och kolossala) djur. Viss rädsla infann sig även. Guiden frågade glatt vem av oss om skulle styra genom att sitta på elefanternas nacke, men jag och Maria avböjde vänligt och bestämt och slog oss istället ner på djurets rygg. Så fort vi slagit oss ner började elefanten gå och jag drabbades återigen av nervositeten för att vi skulle lämnas ensamma med dessa djur. Jag behövde dock inte befinna mig i detta otrygga tillstånd länge - som från ingen stans hade en av elefantvårdarna svingats sig upp på elefantens nacke. Lugn igen vände jag mig om för att se hur det gått för Frida som fått en egen elefant. Frida kände tydligen inte den rädsla jag känt, för när jag såg henne hade hon bekvämt placerat sig själv på elefantens nacke och tagit ledningen. Sen bar det av på en sakta lunk ner mot vattnet. Nere vid vattnet säger en av elefantförarna till Frida; photo? Och Frida räcker honom sin kamera. Det visade sig då att denne laoitier hade passion för mer saker än elefanter - han verkade älska att fotografera också. Kreativt klickande han loss från olika positioner och vinklar, och la sig vid ett tillfälle under elefanten för att få en bild på dennas mun. Vi det här laget hade all min rädsla lagt sig så när vår elefantskötare frågade om jag ville styra tog jag chansen och vi bytte plats - jag gled fram till elefantens nacke och han inrättade sig bekvämt bredvid Maria på bänken. Jag kan dock inte säga att jag var någon hejare på att styra elefanter - elefanten gjorde ingenting jag bad den om, men det var kul ändå! Vidare kan jag även meddela att elefanter är ganska håriga på huvudet och nacken. Dessa hårstrån kändes som borststrån, så jag var ganska glad över att ha på mig långbyxor.









Efter elefanterna begav vi oss med bil bort till vattenfallet. Vår guide meddelade skeptiskt under färden att ”the waterfall not so beautiful now because of dryseason”. På plats kunde vi inte riktigt hålla med honom då det var otroligt vackert med det kristallklara vattnet och den frodiga djungel vegetationen som omgärdade det! Att dessutom få avnjuta vyerna uppifrån, när vi svischade fram från trädkronorna till trädkrona med ziplinenen, var pricken över i:et.





Timmarna vid vattenfallet flög förbi och plötsligt var det dags att bege oss tillbaka till Laung Prabang. Vi valde att avsluta denna trevliga dag med att ta oss tillbaka vattenvägen via floden Z. Så efter ziplineingen tog vi oss an nästa äventyr; att paddla de 1,5 milen hem. Flodfärden bjöd även den på vackra vyer och jag njöt till fulla drag av tystnaden och ron som aldrig infinner sig i Hanoi. Turen gav mig även tid att bekräfta morgonens antagande; guiden måste trott att vi var aningen dumma. Han levererade självklarhet efter självklarhet, som när vi passerade en fiskare med ett fiskenät i handen och han sa; ”This man uses this net for fishing - he is a fishermen!”. Jag skrattade lite för mig själv och tänkte att det där med första intryck stämmer; du har bara en chans. Vi skulle inte frågat om kvasten, som senare visade sig vara en del av en leverans till elefantstället. Jaja, vad gör det att han tror att vi var tröga? Vi hade i alla fall en underbar dag, även om den resulterat i en del blåsor, skavsår och blåmärken av den fysiska ansträningen.







Störiga turister och tempel.
Efter några dagar i Laos kom så vardagen och polisstationen öppnade. Väl på plats visade det sig att det fanns två sorters polis; polisen och turistpolisen. Även denna gång fick vi så väl eskort som hjälp på polisstationen, men det visade sig i det långa loppet inte hjälpa. Eftersom jag skriver till er i efterhand så kan jag berätta detta ur retrospektiv - polisanmälan gjorde mer skada än nytta. Vid första besöket på polisstationen fick Maria och Frida beskedet om att deras polisanmälan skulle sändas till vårt hostel om ett par dagar. Det här hände aldrig. Så vi fick bege oss till polisstationen igen och denna gång var det Tien (ägaren av hostelet) som följde med. Vår tredje kontakt med polisen satte allt i nytt sken; polisen krävde Tien på 1500 dollar för att en skriftlig polisanmälan skulle göras. Då detta är extremt mycket pengar, även för ett korrumperat rättsväsende, visste vi inte riktigt hur vi skulle bära oss åt för försäkringsbolaget krävde ju polisanmälan som intyg på att branden och stölden skett, men frågan var om det var värt att samtidigt ruinera Tien. Tack och lov fick vi tag i det svenska polisväsendet som berättade att de hört samma historia 1000 gånger tidigare och de avrådde oss istället från att ha kontakt med den lokala polisen och istället göra en svensk polisanmälan. Lättade över detta besked firade vi med lunch tillsammans med hostelpersonalen! Lunchen hann bli något av en vana innan vi åkte, och det var mysigt att få dela dessa stunder med de härligaste av människor som vi passade på att bjuda på svenska kakor från "The Swedish Bakery". Bullar och morotskaka gick hem, men dammsugarna meddelade de var på tok för söta!




Eftermiddagen vår tredje dag i Luang Prabang spenderade vi i äkta turistanda. Vi besökte National Museet, som tidigare verkat som residens åt den Laotiska Kungafamiljen, vilket var utsökt! Palatset var utsmyckat med fantastiska guld och mosaik-dekorationer som gnistrade i solen. Dessvärre fick vi inte fota inomhus, så ni får hålla tillgodo med dessa bilder utifrån.


Efter museet begav vi oss upp till ett tempel på en kulle för att avnjuta utsikten och solnedgången. Svenskar som vi är begav vi oss i tid för att få bra platser och riktigt kunna njuta. Vägen upp var dock lite kämpig i den 34-gradiga värmen. På vägen upp stötte vi på dessa små burar med fåglar i, och vi kunde inte förstå varför detta djurplågeri ägde rum. Än mindre kunde vi förstå varför så många turister köpte dessa levande småfåglar i bur!




Väl uppe kom vi till insikt med vilken oas vi hamnat i. Grönskan och bergen omgärdade staden vi befann oss i och sträckte sig så långt ögat kunde nå. Vi kom även tillklarhet med varför folk köpte småfåglar i bur - de släpptes ur på kullens topp för att bringa tur. Detta gjorde dock inte handlingen mindre självisk eller grym. Denna pojke, exempelvis, framstod som om han inte hade någon respekt för djur eller deras liv. Det var grymt att se på när han skakade och svängde buren och de stackars små fåglarna där i. Jag blev faktiskt överraskad att de lyckats hålla sig i liv under hans obarmhärtiga behandling, men när han öppnade buren flög de faktiskt ut. Dock mot en säker död eftersom dessa fåglar inte är vana vid den hårda verkligheten…




Dessvärre är inte alla turister lika förutseende eller respektfulla som oss. I takt med att solnedgången närmade sig fylldes stället på folk, och stämningen gick från att vara lugn och fridfull till att bli hektisk och jobbig. Och riktigt irriterande. Som detta par som inte visade någon som helst hänsyn och ställde sig upp och täckte vår (och flera andras) sikt.








