Ägg- och mjölkfri sockerkaka
Har beslutat mig för att dra igång en liten mapp med Eko-tips i matväg. Ska försöka samla lite pärlor som jag snubblar över för att hjälpa er där ute få en grönare vardag. Så här kommer pilot-inlägget:
Frukt. Det är otroligt lätt hänt att man överskattar sitt fruktbehov vilket resulterar i att den hinner bli dålig innan man äter den. Men istället för att den där fula och oaptitliga kvarglömda frukten hamnar i komposten föreslår jag att ni använder den i matlagning/bakning. För frukten smakar precis lika bra trots att den ser mindre rolig ut! Här har jag använt ett aningen tilltygat päron i en ägg- och mjölkfri sockerkaka som spred lite glädje och väl behövd energi igår på vårt sena UN Women-möte. Receptet finner ni under bilderna:
Ägg- och mjölkfri sockerkaka
Ingredienser:
50 g mjölkfritt margarin
4 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl soyamjölk eller vatten
Eventuellt överbliven frukt (minska lite på vätskan beroende på hur "blöt" frukten är)
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och låta det kallna lite grann. Blanda torra ingredienser (vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker). Rör ner vätskan och den eventuella frukten och till sist det smälta margarinet. Rör om till en fin och jämn smet. Häll ner smet i en smörjd och ströbröds strödd sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Känn med en sticka om den är klar, är den kladdig så behöver den lite mer tid.
Kommentera